Τρίτη 20 Μαρτίου 2007

The Slackers - Peculiar [2006]


Οι Slackers είναι σίγουρα η καλύτερη ska μπάντα της εποχής μας. Με τον πρώτο τους δίσκο "Better Late Than Ever" να έχει βγει το 1996 και με το "Peculiar" να αποτελεί τον 6ο ουσιαστικά δίσκο τους (υπάρχουν ακόμα ένα split με τους Pulley (!), 2 live και ένας dub δίσκος) οι Νεοϋορκέζοι μπορούν να υπερηφανεύονται οτι έχουν γίνει ήδη "κλασσικοί" καθώς οι περισσότερες καινούριες ska μπάντες τους αναφέρουν ως επιρροή τους!

Έχοντας ακούσει το μεγαλύτερο μέρος του υλικού τους, τολμώ πλέον - μετά απο ένα χρόνο ακροάσεων - να θεωρώ το "Peculiar" τον καλύτερο ίσως δίσκο τους! Το ύφος των συνθέσεων του Ruggiero (τραγουδιστής και πληκτράς) έχει ωριμάσει και πλέον δείχνει ξεκάθαρα πόσο τον έχει επηρρεάσει ο Dylan. Απο τα 13 κομμάτια του δίσκου (12 πρωτότυπα + 1 διασκευή στο "I Shall Be Released" - του Dylan φυσικά) δεν υπάρχει κάποιο αδύναμο. Αντίθετα υπάρχει ιδιαίτερη ποικιλία στο ύφος: απο την πιο σύγχρονη (αλλά προς θεού, όχι punk) προσέγγιση στο ska των "86 the Mayo", "Peculiar" (με στίχους εμπνευσμένους απο τους Αδερφούς Καραμαζώφ του Ντοστογιέφσκι) και "Keep It Simple" (το χιτάκι-κόλλημα του δίσκου), στη reggae (μην φρίττετε, γκρουβάρουν τόσο που δεν κουράζουν!) των "Propaganda" και "International War Criminal", στο ξεκάθαρα soul-influenced "Set The Girl Free", στο singer/songwriter "I'd Rather Die Happy", στα πιο traditional "Crazy" και "Sauron"... θα μπορούσα να γράψω για όλα τα κομμάτια αντίστοιχα πόσο διαφορετικά είναι μεταξύ τους ώστε να μην κουράζουν και να μην είναι όλος ο δίσκος μια διαρκής επανάληψη!

Κι όμως, η συνοχή είναι απίστευτη, έχω ακούσει τον δίσκο άπειρες φορές και σχεδόν πάντα απο την αρχή ως το τέλος. Πιθανώς παίζει ρόλο οτι η ηχογράφηση είναι live (με μερικά overdubs εδώ και κει λογικά) και ακούγεται τόσο ζωντανό και άμεσο το αποτέλεσμα και ο δίσκος έχει ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που σου έρχεται στο μυαλό όποτε τον ακούς!

Μάλλον ακούγονται υπερβολικοί αυτοί οι διθύραμβοι αλλά στις μέρες μας (τότε) δεν πίστευα οτι καινούριος δίσκος θα με συνέπαιρνε τόσο! Κάντε στον εαυτό σας μια χάρη και ακούστε τον!

Βαθμός: 4.5/5

Υ.Γ.: Μιας και στην Ελλάδα δεν βρίσκονται εύκολα, ακολουθεί δωράκι :)

Download: The Slackers - Peculiar [2006]

1 σχόλιο:

  1. απο τα πολυ αγαπημενα μου συγκροτηματα.πολυ καλο album συμφωνω απολυτα με το review σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή