Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

our man in havana


Ο άντρας με τη στενή στολή στάθηκε δίπλα στο τραπέζι τους και υποκλίθηκε. Το πρόσωπό του ήταν σκαμμένο όπως οι κολώνες στην παραλία. Έσερνε μαζί του μια καρέκλα που ήταν στο ύψος του.
Η τέλεια αφορμή για να γράψω γι' αυτό το φανταστικό βιβλίο του Graham Greene δόθηκε απο τον oksikemia πριν λίγο. Το βιβλίο είναι το "Ο άνθρωπός μας στην Αβάνα" ("Our man in Havana") και είναι ένα νουάρ-αστυνομικό το οποίο διαδραματίζεται (που αλλού;) στην Αβάνα λίγο πριν την επανάσταση του Κάστρο (καλή ώρα). Θεωρείται κλασσικό στο είδος του και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος γιατί - η ατμόσφαιρα σε μαγνητίζει με τη μία και απέχει πολύ απο την αντίστοιχη κλασσικών νουάρ διηγημάτων. Το χιούμορ του Greene είναι πολύ κομψό, ακριβές και διάχυτο σε όλο το έργο. Πολύ συχνά σχεδόν με έπιαναν τα γέλια ενώ έχανα ώρες απ' τον ύπνο μου καθώς δεν μπορούσα να σταματήσω το διάβασμα!

Αντιγράφω το οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης (εκδ. ΠΟΛΙΣ):

"Στην Κούβα, χώρα ηδονική, φτωχή και διεφθαρμένη, λίγο πρίν την κατάληψη της εξουσίας απο τον Φιντέλ Κάστρο και ενώ ο ψυχρός πόλεμος μαίνεται, ένας βρετανός μικρέμπορας ηλεκτρικών ειδών βλέπει τις δουλειές του να φθίνουν, ενώ η έφηβη κόρη του σπαταλά τα λιγοστά του χρήματα χωρίς φειδώ. Μα να, φτάνει ο από μηχανής Θεός: ο ήρωάς μας στρατολογείται απο τις Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες για να δίνει πληροφορίες για την χώρα που τον φιλοξενεί. Η ανάγκη των χρημάτων ωθεί τον μαθητευόμενο κατάσκοπο να επινοήσει ένα ολόκληρο δίκτυο πρακτόρων και μια πληθώρα ψευδών πληροφοριών. [...] Αναμειγνύοντας το δράμα και την κωμωδία, ο Graham Greene γράφει ένα απο τα καλύτερα σατιρικά μυθιστορήματα για τον κόσμο της κατασκοπείας, που αποτέλεσε και το πρότυπο για το μυθιστόρημα του Τζων Λε Καρέ 'Ο ράφτης του Παναμά'."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου