Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

study in brown




Σε μια εποχή που οι περισσότεροι τζαζίστες έπαιρναν ηρωίνη γιατί πίστευαν οτι αυτό έκανε τον Charlie Parker να παίζει τόσο θεϊκά (και όχι οι 10-12 ώρες μελέτης για 2-3 συνεχόμενα χρόνια...), ο τρομπετίστας Clifford Brown επέλεξε τον clean τρόπο ζωής.

Άφησε το στίγμα του σαν ένας απο τους ευφυέστερους και πιο ευέλικτους μουσικούς, ικανός να παίξει απο τα γρήγορα be-bop tempo μέχρι τις ήρεμες μπαλλάντες (και τα βάζω με αυτή τη σειρά γιατί συχνά το αργό είναι πιο δύσκολο απο το γρήγορο). Στα μέσα του 1954 δημιούργησε ένα απο τα σημαντικότερα be-bop groups μαζί με τον μεγάλο Max Roach (ντραμς), τον πιανίστα Richie Powell (μικρό αδερφό του Bud Powell), τον σαξοφωνίστα Harold Land (κάποια στιγμή τη θέση του πήρε ο Sonny Rollins) και τον μπασίστα George Morrow.

To "Study in Brown" είναι χαρακτηριστικό δείγμα του ήχου του κουιντέτου, αντιπροσωπευτικό των συνεχιστών της μουσικής του Bird και του Diz. Ξεκινάει και κλείνει με standards ("Cherokee" και "Take the 'A' Train"), ενω τα υπόλοιπα είναι συνθέσεις των μελών του group.

Ο Clifford Brown και ο Richie Powell έφυγαν απο τη ζωή περίπου ένα χρόνο μετά, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ήταν 26 και 25 χρονών αντίστοιχα.

Clifford Brown & Max Roach Quintet - Study in Brown

2 σχόλια:

  1. ο ρε φιλε, γαμω τα ξυπνηματα! πρωινο σαββατου εκτος αθηνων με τρελη jazz .. αυτα ειναι! περιμενουμε και αλλες κινησεις στο μελλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή