Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

blogovision 2011



Μιας και σε δύο μέρες ξεκινάει ο ετήσιος θεσμός της blogovision, είπα να γράψω ένα κείμενο να την προλογίσω.

Πέρυσι δεν πήρα μέρος στην ψηφοφορία, καθώς δεν αισθανόμουν οτι είχα ασχοληθεί αρκετά με τις κυκλοφορίες του 2010 ώστε να είμαι σε θέση να συνθέσω μια λίστα που να αξίζει τον κόπο. Φέτος από την άλλη που προσπάθησα να παρακολουθώ από πιο κοντά τα μουσικά δρώμενα, ήμουν σίγουρος ότι θα πάρω μέρος. Τρέχαμε και το 1+1 project (R.I.P.), αρχίσαμε τις εκπομπές με τον Winton Tostello, κρατούσα και διάφορες σημειώσεις στα κιτάπια μου από δω κι από κει, η λίστα θα έβγαινε σχετικά εύκολα. Σωστά;

Λάθος. Ζορίστηκα πολύ να καταλήξω σε είκοσι δίσκους που πραγματικά γούσταρα, που είχαν κάτι που έκατσε καλά στα αυτιά και στο κεφάλι μου, μακριά από αντικειμενικά κριτήρια και μεγάλες αναλύσεις περί τέχνης. Επίσης ζορίστηκα να αποφασίσω για τον δίσκο των δίσκων του 2011, γι' αυτόν που θα στρογγυλοκαθίσει στην κορυφή της λίστας, που θα κοιτάζει αφ' υψηλού τους υπόλοιπους.

Τα κατάφερα βέβαια, και στο φινάλε είμαι αρκετά ικανοποιημένος απο το αποτέλεσμα. Ωστόσο συνεχίζω να πιστεύω πως τον αγαπημένο μου δίσκο του 2011 θα τον ανακαλύψω μέσα στο 2012. Και είμαι περίεργος πόσους απο τους είκοσι αυτούς δίσκους θα ακούω του χρόνου τέτοια εποχή. Από την άλλη αξίζει απο μόνη της και η ίδια η διαδικασία που σε αναγκάζει να ακούσεις και να ξανα-ακούσεις προσεκτικά τους αγαπημένους σου δίσκους για να τους κατατάξεις.

Μουσικά, το αποτέλεσμα δεν έχει μεγάλη ομοιομορφία, όπως άλλωστε και οι μουσικές μου διαθέσεις και αναζητήσεις μέσα στη χρονιά πέρασαν απο χίλια κύματα. Την άνοιξη σκεφτόμουν να γράφω αποκλειστικά για punk και για hardcore, αυτόν τον καιρό ψάχνομαι στο 2-step και στη bass music με διαλείμματα στα οποία ακούω ρεμπέτικα και λαϊκά. Παρακαλώ συγχωρείστε την κυκλοθυμία μου.

Δυστυχώς κάποιοι δίσκοι δεν χώρεσαν. Ο 2562, ο Tom Waits, ο Oneohtrix Point Never, οι Gang Gang Dance, ο Vinicious Cantuaria με τον Bill Frissell, ο Washed Out και αρκετοί άλλοι. Ίσως δεν έκατσαν καλά στα αυτιά μου, ίσως δεν με πέτυχαν σε σωστή φάση, ίσως δεν τους έδωσα αρκετό χρόνο.

Επίσης σε μια λίστα που απαρτίζεται αυστηρά απο LP και απο μεγάλης διάρκειας EPs (καλώς ή κακώς οι κανόνες είναι συγκεκριμένοι), δεν μπορούν να μπουν πολλές απ' τις αγαπημένες μου κυκλοφορίες της χρονιάς, όπως ο Burial (μόνος και με τους Massive Attack), ο Andres, ο Joe Goddard, ο Mosca, ο Braille και αρκετοί άλλοι. Φιλοδοξώ οτι λίγες μέρες προτού τελειώσει ο Δεκέμβρης θα φτιάξω μια δεύτερη λίστα με EPs ή/και με τα αγαπημένα μου τραγούδια της χρονιάς.

Το μόνο σίγουρο είναι οτι το 2011 ήταν μια πολύ γεμάτη μουσικά χρονιά. Let the voting begin! Και ας ευχηθούμε όλοι μαζί να μην κερδίσει κανένας Bon Iver ή τίποτα Girls.

9 σχόλια:

  1. καλή μπλογκοβιζον να 'χουμε κι amen για το τελευταίο που γράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν ήταν να στοιχηματίσω θα πόνταρα στην Pj Harvey πάντως. εσύ;

    καλή μπλογκοβίζιον :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η pj είναι όντως μια εξαιρετική επιλογή συναίνεσης, μια επιλογή μπλογκοβιζιονικής σωτηρίας :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άρα να είμαι περήφανος που δεν την έχω στη λίστα μου, ε; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τι εννοείς "δεν την έχω στη λίστα μου";! πώς θα πάει μπροστά η μπλογκοβίζον με τέτοια νοοτροπία;;; φιλαράκο, προλαβαίνεις να επανορθώσεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μην το πείς παραέξω αλλά το άκουσα ελάχιστα και δεν με έψησε :|

    ΑπάντησηΔιαγραφή