Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2009

it was 50 years agoΣυμπληρώθηκαν λοιπόν 50 χρόνια από ένα απο τα σημαντικότερα έτη στην ιστορία της jazz - και κατ επέκτασιν και στην ιστορία της μουσικής γενικότερα. Μια χρονιά που περιλάμβανε 2 θανάτους πολύ μεγάλων μουσικών: της Billie Holiday και του Lester Young αλλά και την κυκλοφορία 5 αδιαμφισβήτητων αριστουργημάτων. Όταν διαβάζω τη λίστα (σχεδόν) ανατριχιάζω:
 • Miles Davis - Kind of Blue
 • Charles Mingus - Mingus Ah Um
 • Dave Brubeck - Time Out
 • Ornette Coleman - The Shape Of Jazz to Come
 • John Coltrane - Giant Steps
Μέσα δηλαδή σε μια μόνο χρονιά είχαμε την έλευση της modal jazz ('Kind Of Blue'), τους ρυθμούς έξω απο τα 4/4 και τα 6/8 ('Time Out') και τη free jazz ('The Shape of Jazz to Come'). Συν δυο απίθανους δίσκους - ειδικά το Giant Steps έχει μείνει ως ορόσημο και μόνο λόγω της προοδευτικής (και εξαιρετικά δύσκολης ως βάση αυτοσχεδιασμού) αρμονίας του ομώνυμου κομματιού, αλλά και το καταπληκτικό 'Naima'.

O Geoff Barber τα λέει πολύ καλά στο άρθρο που έγραψε το 2004 στο allaboutjazz - εδώ.

Πόσα χρόνια χρειάζονται πλέον για να γίνουν τόσο δραστικές αλλαγές σε αυτά που ακούμε; Για πόσα πράγματα μπορούμε να πούμε οτι ακούγονται σύγχρονα - αλλά οχι εξεζητημένα (μην ξεχνάμε οτι το Kind Of Blue και το Time Out παρόλη τη φρέσκια αντίληψή τους κατάφεραν και έγιναν πολύ μαζικοί δίσκοι);

4 σχόλια:

 1. τα κατεβασα ολα, trane θεος ρεεεεε! εχεις υποψη σου το
  Mulatu Astatqe - Ethiopiques 4 - 1969-1974;
  πολυ γαματο, εχω κολλησει!
  το βιβλιαρακι του miles γαμαει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. τα ethiopiques τα εχω πετύχει απο δω και απο κει αλλά ποτέ δεν έχω ακούσει! θα τσεκάρω :)

  άκου το goodbye pork pie hat του mingus, άρρωστο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή