Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Petros Klampanis & friends @ Bacaro

Απόψε στο Bacaro εμφανίζεται ο κοντραμπασίστας Πέτρος Κλαμπάνης μαζί με τον Gilad Hekselman (κιθάρα) και τον Bodek Janke (κρουστά). Είναι εντελώς τελευταία στιγμή μιας και το τελευταίο live της περιοδείας είναι σήμερα, αλλά κι εγώ προ ολίγου ενημερώθηκα για το ποιόν των μουσικών! Η συναυλία δεν έχει είσοδο - όπως πάντα στο Bacaro. Εγώ πάντως μόλις είδα αυτό αποφάσισα να είμαι εκεί:




Ακολουθεί το δελτίο τύπου:



Τρεις νέοι μουσικοί της Νεοϋορκέζικης τζαζ, επισκέπτονται την Ελλάδα για 8 συναυλίες, από τις 19 μέχρι τις 26 του Απρίλη: ο κιθαρίστας Gilad Hekselman, ο κοντραμπασίστας Πέτρος Κλαμπάνης και ο κρουστός Bodek Janke.

O Gilad Hekselman θεωρείται ο πιο ταλαντούχος νέος κιθαρίστας της τζαζ, σήμερα. Έχει συναργαστεί με τους σπουδαιότερους σύγχρονους εκπροσώπους του είδους (Chris Potter, Avishai Cohen, Gretchen Parlato, Jean Michel Pilc, Ari Hoenig, Mark Turner, Joel Frahm κ.α.). Το 2005 κέρδισε το διαγωνισμό Les Paul του Montreux Jazz Festival , που είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός για τη τζαζ κιθάρα. Έχει 2 προσωπικούς δίσκους στο ενεργητικό του, που έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές (SplitLife, Words Unspoken). Συμμετέχει στο άλμπουμ Disney Jazz, της Walt Disney Records στο οποίο έχουν λάβει μέρος θρύλοι της τζαζ, όπως οι Dave Brubeck, Joshua Redman, Diane Reeves, Roy Hargrove. Τον περασμένο μήνα ηχογράφησε με το γκρουπ του τον τελυταίο του δίσκο, κομμάτια από τον οποίο θα παρουσιαστούν στισ συναυλίες.

Ο Πέτρος Κλαμπάνης μετά τις σπουδές του στο Conservatorium van Amsterdam, εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Είναι κάτοχος Master of Performance του Aaron Copland School of Music. Μέσα σε μόλις 2 χρόνια έχει παίξει με σπουδαίους μουσικούς της τζαζ σκηνής της Νέας Υόρκης: Paul Bollenback, David Berkman, Antonio Hart, Michael Mossman, Gretchen Parlato κ.α. Έχει κερδίσει βραβεία από τους διεθνείς διαγωνισμούς Hoeilaart Jazz Belgium(2008), YPF International Competition(2007), Amersfoort Jazz Holland(2007). Έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες του κόσμου και εμφανιστεί σε μεγάλα τζαζ φεστιβάλ. Σύντομα θα κυκλοφορήσει το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ.

Ο Bodek Janke έχει διακριθεί με το βραβείο Jazzpreis Baden-Württemberg, το οποίο είναι η υψηλότερη διάκριση για τους μουσικούς της τζαζ στη Γερμανία. Σπούδασε στη μουσική Ακαδημία της Κολωνίας, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και μαθήτευσε κοντά στον σπουδαίο Ινδό ταμπλίστα Samir Chatterjee. Έχει εμφανιστεί και έργα του έχουν παιχτεί σε φημισμένους συναυλιακούς χώρους, όπως το Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, το Kennedy Center for the Arts στην Ουάσινγκτον, το New Opera Theatre στη Μόσχα. Επίσης οι David Liebman, David Binney, Mamadou Diabate είναι μερικοί από τους μουσικούς με τους οποίους έχει συνεργαστεί.
Οι τρεις μουσικοί συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη πριν από ένα περίπου χρόνο. Η μουσική του σχήματος είναι μια υβριδική ένωση του τζαζ αυτοσχεδιασμού με τη world μουσική. Άλλοτε με χορευτική διάθεση και άλλοτε με λυρισμό και εσωτερικότητα, το τρίο γοητεύει με τους ήχους του κάθε ακροατήριο.
Είναι η πρώτη φορά που το σχήμα εμφανίζεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (η περιοδεία ξεκινά στην Ελλάδα και θα συνεχιστεί στη Γερμανία).

Το πρόγραμμα των συναυλιών του Hekselman/Klampanis/Janke group, έχει ως εξής:

19-4: Πάτρα/Χασομέρι
20-4: Καλαμάτα/Μπασαβιόλα
21-4: Λάρισα/Duende
22-4: Αθήνα/Bacaro
23-4: Κέρκυρα/Ιόνιο Πανεπιστήμιο
24-4: Αθήνα/President Hotel (με το Δημήτρη Βασιλάκη)
25-4: Ζάκυνθος/Θέατρο Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου (με το Σπύρο Μάνεση)
26-4: Αθήνα/Bacaro

Οι συναυλίες γίνονται με την ευγενική υποστήριξη του Φεστιβάλ Τζαζ Ζακύνθου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους μουσικούς, μπορείτε να επισκευτείτε:

www.giladhekselman.com
www.petrosklampanis.com
www.bodekjanke.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου