Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

we almost lost detroit

Έχουν αραιώσει πολύ τα γραψίματα, το ξέρω και δεν μου αρέσει. Αλλά η φιλοδοξία που είχα να γράφω μεγάλα κείμενα έχει δύο απαραίτητες προϋποθέσεις: χρόνο και έμπνευση - και κανένα απ' τα δυο δεν μου περισσεύει εσχάτως. Οπότε σταματάω τη γκρίνια και το παίρνω απόφαση οτι και τα μικρά ποστ έχουν ψυχή και στο κάτω-κάτω ποιός αρέσκεται να διαβάζει μεγάλα κατεβατά;

Καταπληκτικά, ο πρόλογος ήταν ήδη 61 λέξεις. Το κυρίως κείμενο θα είναι μικρότερο.

Ο κύριος Gil Scott-Heron δεν αποκαλείται πατέρας του hip-hop χωρίς λόγο. Η επιρροή του στο είδος είναι ανυπολόγιστη και εδώ θα αναφέρω απλώς ένα μικρό παράδειγμα. Στον δίσκο Black Star των Mos Def και Talib Kweli υπάρχει το καταπληκτικό 'Brown Skin Lady':


Το sample που χρησιμοποιήθηκε (όπως επισήμανε ο ίδιος ο Kweli απ' το twitter του) είναι απο το 'We Almost Lost Detroit' του Gil Scott-Heron που βρίσκεται στον δίσκο Bridges που κυκλοφόρησε μαζί με τον Brian Jackson το 1977:



Στέκομαι σε δυο πράγματα - οτι και τα δύο κομμάτια είναι εξαιρετικά και οτι αυτός ο J. Rawls που έκανε την παραγωγή στο Brown Skin Lady (στα 24 του χρόνια τότε μόλις) έχει φοβερό αυτί. Πήρε μια ιδέα που του άρεσε απο ένα μέτρο του 'We Almost Lost Detroit' και δημιούργησε ιδανικό χαλί για τις φωνές του Mos Def και του Talib Kweli. Respect.

Μην ξεχνιόμαστε - ο Gil Scott-Heron εμφανίζεται στις 23 Μαΐου στο Gagarin.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου