Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Les SkartOi! - Ska Radio


Κρατάω λοιπόν στα χέρια μου την πρώτη κυκλοφορία των Les SkartOi!, της οποίας οι ηχογραφήσεις έγιναν το καλοκαίρι του 2008, και τυπώθηκε πριν λίγους μήνες. Είναι δύσκολο να γράψω χωρίς να είμαι θετικά διακείμενος, μιας και τα παιδιά τα γνωρίζω χρόνια και τους έχω παρακολουθήσει live αναρίθμητες φορές. Τόσες φορές για την ακρίβεια, που όταν έβαλα να ακούσω το cd, τα τραγούδια μου ήταν ήδη τόσο γνώριμα που σφύριζα τους σκοπούς και τραγουδούσα τα λόγια!

Τι έχουμε εδώ λοιπόν; Την πρώτη (απ' όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω) εγχώρια κυκλοφορία αμιγούς ska και rocksteady. 14 κομμάτια που κινούνται στις τζαμαϊκανές μουσικές που η μπάντα (και ο γράφων!) αγαπάει πολύ, παιγμένες όπως ακριβώς τους αξίζει: με πλήρη μπάντα - 2 κιθάρες, τύμπανα, πλήκτρα, μπάσο και χορταστικό τμήμα πνευστών - σαξόφωνο, τρομπόνι και τρομπέτα. Εδω ο ακροατής δεν θα βρεί καθόλου το 3ο κύμα της ska (ska-punk δηλαδή) - η μπάντα αναγνωρίζει μέχρι το two-tone και κυρίως το πρώτο, αυθεντικό κύμα των 60s.

Είναι εντυπωσιακό πόσο καλογραμμένα και καλοπαιγμένα είναι τα κομμάτια. Το εναρκτήριο, ορχηστρικό 'Balkans Parade' κινείται σε traditional ρυθμούς αλλά με βαλκανικότατη μελωδία, το 'Be Myself' μοιάζει σαν μια απο τις διασκευές ska σε κομμάτια της Motown που ήταν συνηθισμένες στη Jamaica, ενω το μεγαλύτερο μέρος του δίσκου είναι σαν να ξεπήδησε απο κάποια συλλογή της Trojan. Ξεχωρίζω εδώ το 'Melancholia', το 'Stupid Life' και το 'Zombie's Riot'. Το δε 'Ska Radio' είναι ένα καταπληκτικό 2-tone κομμάτι και το 'χιτάκι' του δίσκου! Προσωπικό αγαπημένο είναι το 'All of These' που ξεκινάει reggae και καταλήγει σε ένα απογειωτικό double time παίξιμο που το κάνει ska! Το πιο ενδιαφέρον είναι οτι σε αυτόν τον δίσκο θα βρείτε ελάχιστο ως καθόλου filler - το υλικό είναι δουλεμένο χρόνια και δοκιμασμένο στα πολλά live της μπάντας. Οι μουσικοί είναι ικανότατοι, η παραγωγή πολύ σωστή και το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει οποιονδήποτε έχει ενδιαφέρον για τέτοιους ήχους. Ok, δεν θα βρείτε τίποτα πρωτοποριακό εδώ, αλλά μιλάμε για μια απο τις καλύτερες μπάντες της χώρας που αξίζει προβολής!

Το 'Ska Radio' κυκλοφορεί απο την Blind Bastard Records και πληροφορίες για το που μπορεί να βρεθεί υπάρχουν εδώ.

4 σχόλια:

  1. what he said...

    φοβερο οντως.ανεβαστικό,ποιοτικό και traditional!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο άλμπουμ ακούγεται, μήπως μπορείς να μου δώσεις την tracklist να κοιτάξω στο youtube να τα ακούσω τα κομμάτια πριν το πάρω? Γιατί έχω ακούσει μερικά μόνο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαρά μου, Hawk07:

    1) Balkans Parade
    2) Be Myself
    3) Sweet Past Times
    4) Salt City Ska
    5) Invisible
    6) Steps
    7) Ska Radio
    8) Stupid Life
    9) Melancholia
    10) Never Walk Alone
    11) All of These
    12) The Bank
    13) Zombie's Riot
    14) When I'm With You

    ΑπάντησηΔιαγραφή