Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Gene Shaw - soulful bop!


Ο Gene (Clarence) Shaw, με καταγωγή από το Detroit, ήταν ένας από τους πολλούς μουσικούς του Charles Mingus (o πιο γνωστός δίσκος που συμμετείχε ήταν το περιβόητο Tijuana Brass) που δέχθηκε απειλές για τη ζωή του μετά από προτριβή μαζί του, ίσως ο μόνος που τις πήρε στα σοβαρά, αφού εγκατέλειψε τη μπάντα και εγκαταστάθηκε στο Σικάγο, συνέχισε τη μουσική του δραστηριότητα που αποτυπώθηκε μόνο σε τρείς δίσκους, δυστυχώς.
Το Βreakthrough του 1962 είναι γεμάτο blues και soul στο πλαίσιο της καλύτερης hard bop της εποχής, με διακριτικές μοντερνιστικές κατευθύνσεις - άλλωστε ο Shaw είχε παίξει με τον Mingus. Το άκουσμα είναι πολύ άμεσο, οι μουσικοί παραγνωρισμένοι, τα σόλο υπέροχα, οι μελωδικές γραμμές χαράσσονται στη μνήμη και γεννούν μορφές.
Στο Debut in Blues της επόμενης χρονιάς, τα εξωτικά και latin στοιχεία που υπήρχαν στο Breakthrough, παρουσιάζονται πιο εκτεταμένα (για παράδειγμα στο μαγευτικό Karachi) , ο ήχος είναι πιο γεμάτος (συμμετέχει και τρομπόνι εκτός από σαξόφωνο) και oι συνθέσεις μοιράζονται με το πιανίστα Jim Taylor.
Το Carnival Scetches που ακολουθεί δεν είναι ο συνηθισμένος hard bop ήχος με λίγο latin στο μείγμα, μα ένα fusion "σκίτσο" μιας πλειάδας εξωτικών χρωμάτων - όχι μόνο από Βραζιλία μεριά αλλά κυρίως προελεύσεως "south of the border", δηλαδή από το Μεξικό. Ο ήχος είναι πραγματικά ιδιαίτερος, δίχως ίχνος τουριστικής ευκολίας και αυτό χάρη στις συνθέσεις και τη ενορχηστρώσεις του κοντραμπασίστα της ηχογράφησης Richard Evans που μαζί με τον βιμπραφωνίστα του δίσκου Charles Stepney, ως παραγωγοί (και πολλές άλλες αρμοδιότητες) υπήρξαν αρχιτέκτονες του υπέροχου και μοναδικού ήχου της Cadet (Ramsey Lewis, Rotary Connection, the Dells, Minnie Rippertοn, Terry Callier, Marlena Shaw, Εarth,Wind and Fire και άλλοι) που άφησε τη σφραγίδα του στη soul μουσική. Αυτοί όμως είναι μια άλλη ιστορία...
Σύνδεσμοι στα σχόλια.

1 σχόλιο:

  1. Breakthrough:
    http://quepartenoentendiste.blogspot.com/2009/09/gene-shaw-quintet-breakthrough-1962.html

    Debut in Blues:
    http://thesunship.blogspot.com/2010/02/gene-shaw-debut-in-blues.html

    Carnival Scetches:
    http://orgyinrhythm.blogspot.com/2006/12/gene-shaw-carnival-sketches.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή